Hoogsensitief (HSP)

Hoogsensitief (HSP)

bleueyeThibault-Monin@flickr.com_Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit wat is dat?

Hoogsensitieve personen (HSP’s), hebben een gevoelig(er) zenuwstelsel wat je zou kunnen zien als fijne antennes.  Dit is een aangeboren eigenschap waarbij het fijngevoelige(re) zenuwstelsel ervoor zorgt dat je als hoogsensitief persoon meer en dieper waarneemt. De indrukken die in ons zenuwstelsel binnen komen registreren ze meer en intenser. Deze indrukken noemen we “prikkels”.

Bij een teveel aan indrukken raakt het “systeem” echter overbelast, dit heet een overprikkeling. Een overprikkeling heeft tijd en energie nodig. Het zijn de momenten waarop hooggevoelige personen ‘imploderen’ of juist ‘exploderen’. Hierbij hebben we tijd en ruimte nodig om te “ontprikkelen”. Wanneer een HSP in overprikkeling is, heeft het geen zin om rustig op de bank te praten over wat er mis ging. Je systeem is “overbelast” en dit moet eerst “terug op z’n plaats komen”. Geef jezelf, je partner, je kind etc. wanneer hij/zij in overprikkeling is de tijd om tot zichzelf te komen. Een overprikkeling duurt minimaal 20 minuten. Wanneer je weet hoe je ONTprikkelt, kun je bij overprikkeling zorgen dat je veel sneller tot jezelf komt.

Je kunt dit vergelijken met het vullen van een emmer met water op het strand met behulp van een gieter.
Steeds opnieuw komt er water in de emmer, tot het moment dat het zal overstromen.
Het heeft op dat moment geen zin om tegen de emmer te zeggen dat dat niet mag.
Het enige dat zal helpen is het stoppen met water geven.
Je kunt dus stellen dat een hoogsensitief persoon goed moet opletten hoeveel prikkels hij op een dag verwerkt.
Je kunt prima met hoogsensitiviteit leven, als je maar goed weet wie je bent en wat bij je past.
Ook voor ouders en kinderen is hier prima mee te leven. Het is vooral van belang te kijken naar wat het kind nodig heeft en wat voor ‘overstroming’ ofwel overprikkeling zal (gaan) zorgen.

 

Verschillende vormen

Niet iedere HSP is hetzelfde. De één is gevoelig op emotioneel vlak, de ander op mentaal vlak. Hoogsensitiviteit kan onderverdeel worden in vier vormen:

Hoewel de meeste hooggevoelige mensen alle vier de vlakken vertegenwoordigen, zit de verdeling over deze vlakken voor iedereen anders. Om je hierbij een idee te geven heb ik een opsomming gemaakt van eigenschappen die horen bij deze verschillende vormen. Hierbij heb ik gekozen voor een korte selectie. Natuurlijk vallen onder deze vormen nog  vele andere eigenschappen.

 

Emotioneel: 

 

Fysiek/lichamelijk:

 

Mentaal:

 

Intuïtief:

 

High Sensation Seeker

 

89398c00dfe60e3764602662d9164e16Voor hoogsensitiviteit komt steeds meer aandacht en wordt steeds bekender. Helaas is deze aandacht niet altijd positief. Toch zijn we er van overtuigd dat hoogsensitiviteit een mooie karaktereigenschap is. Het is dan ook zeker niet zo dat alle HSP’s en/of HSK’s (Hoog Sensitieve Kinderen) persoonlijke begeleiding nodig hebben.

 

In mijn praktijk merk ik dat, wanneer HSP’s er eenmaal achter zijn dat ze hoogsensitief zijn, er in eerste instantie een grote last van de schouders valt. Vaak hebben ze er al een lange zoektocht op zitten met “wat is er mis”. Terwijl ze “slechts” hoogsensitief zijn. In dat geval kun je prima beginnen met het lezen van een boek, het bijwonen van een lezing of het volgen van een workshop. Wil je wat extra handvatten voor jezelf, je kind(eren) en of je partner? Dan is persoonlijke begeleiding mogelijk. Dit kan in de meeste gevallen in een kort traject, zodat je met ondersteuning kunt zien hoe je jouw hoogsensitiviteit verder kunt ontdekken en (nog) beter kunt inzetten als positieve eigenschap! Hoogsensitiviteit is namelijk een eigenschap om trots op te zijn, maar soms wel een die “om een handleiding vraagt”.

 

Weet je niet zeker of je hoogsensitief bent? Kijk dan op de website voor de vragenlijst… klik hier!
Wil je een vraag stellen via telefoon of per mail?
Of heb je liever een gratis kennismakingsgesprek?
We kijken graag gezamenlijk of onze aanpak bij je past.

Copyright © In Praktijk